Holidays in Bourgogne Franché-Comte

A network of rivers and canals criss-cross the Burgundy countryside - one of France's richest and most gastronomically developed regions. A generous natural richness with lush orchards and grazing Charolais cattle alternate with ancient cities where beautiful rooftops of glazed tiles reflect the region's historical heritage.

The river Saône winds from the north - in these parts its called Petit Saone - past villages of Gallic origin to St. Jean de Losne, a focal point for riverboating history. Further south, the river runs through a broad valley to Châlon-sur-Saône with beautiful architecture. The river Doubs is partially channelled and runs east to the beautifully situated Dôle and the fortress-city of Besancon.

Famous wineries and endless slopes with grapevines cover the wine-route between Dijon and Macon. Only half an hours drive from the inland areas, and you're in the middle of the goodies. The pearl of all - the city of Beaune with the mosaic-plated roofs, the pompous poor peoples' hospital Hôtel Dieu and the wine museum - should be visited.

The region annually produces more than 150 million bottles of the precious wines from areas of Côte de Nuit, Côte de Beaune and Côte Chalonnaise. Visit Château de Meursault and its more than 2,000 barrels, stored in underground cellars from the 14th-16th century. Many wineries have an open house with sample tastings and sales.

 

Cruising Advice

  • Sail from one of our 7 bases - round trip or one-way voyage.
  • Saône river invites placid sailing.
  • The river Doubs (Canal du Rhône au Rhin) between Dôle and Montbéliard, is not recommended for first-time sailors.

Fontenoy-le-Château

Fontenoy-le-Château er en mindre by, hvor tiden synes at have stået stille. Her ligger et museum for broderi, som tidligere har været en vigtig industri i området. Den brostensbelagte by er også kendt som forfatternes by, da den har været bosted for mange kendte franske forfattere og digtere, hvilket man også finder vidnesbyrd på rundt i byen. Der er et mindre marked i landsbyen tirsdag formiddag. Det bedste sted for en drink er den populære bar L'Arlequin, der ligger midt i byen ca. 5 minutters gang fra basen. Her er fuld af lokal atmosfære og åbent hver dag. Alternativt kan man besøge Arpero for en aperitif og/eller en snack. Baren ligger i et stort træhus omgivet af en stor park med legemuligheder for børn. Det anbefales at bestille bord hvis man vil spise der. La Scie Goguette er også et besøg værd. Restauranten ligger 3 km fra havnen, og det er klogt at ringe forinden. Hvis man ønsker transport vil ejeren i nogle tilfælde hente og bringe dig tilbage gratis. Ejeren siger også, at man kan få mad ud af huset, hvis man fortøjer ved sluse 36, 37, 38, 39 eller 40. I byen er der intet rigtigt supermarked, kun en større købmandsforretning, hvor man kan købe de basale fornødenheder. Forretningen ligger midt i byen ca. 5 minutters gang fra basen.
Read more

Corre

Corre er et godt sted at lægge til for vandpåfyldning, inden man begynder turen på Canal des Vosges. Kun 6 km herfra finder man glasværket ved Passavant-la-Rochère. Et mindre marked torsdag formiddag med lokale grøntsager og frugt. Marinaen i Corre har sin egen bar/restaurant med udsigt over havnen. Et godt køkken med typiske egnsretter. Dagligvarer kan købes i det lille Ecomarche lige ved kirken. Der er også en bager, slagter og en kiosk, som sælger fisketegn. Man kan lægge til to steder: ved kajen inde i byen (tæt ved slusen) eller i den nye marina Fluvial Loisirs. Det koster et mindre beløb at lægge til begge steder for en overnatning. Man kan tanke vand begge steder, og ønskes el skal man hente jetoner for at aktivere el-standeren.
Read more

Port-sur-Saône

Port-sur-Saône er en travl, men lille by, som tidligere har ageret det regionale centrum for flodbådsfragt og -handel af landbrugsvarer. Bliv ikke fristet til at sejle på kanalen, som går forbi slusen; denne del af floden er absolut ikke sejlbar! Løbende gennem sommeren er der events ved havnen, såsom folkefestivaler, motorløb og messer. Det bedste sted at nyde en drink er fra bådens soldæk, hvor man kan kigge på alle aktiviteterne og folkelivet. Ca. 10 minutters gang fra havnen ligger et godt og billigt pizzasted på Avenue François Mitterand, lidt ovenfor kirken - "La Piz”.  Supermarkedet Petit Casino finder du i hovedgaden, få minutters gang fra kajen. Læg til i marina Franche-Comté Nautic eller ved kajen i byen. Man kan tanke vand og få landstrøm begge steder.
Read more

Rupt-sur-Saône

Rupt-sur-Saône er en charmerende landsby fuld af historie. Byen var engang et led i en kæde af militærposter, som beskyttede Saône-dalen fra invaderinger i Middelalderen. Byen domineres af kirken og det befæstede slot. Slottet er åbent for besøgene om eftermiddagen i weekenderne. Læg til ved flodbredden. Man kan tanke vand ved slusen efter broen.
Read more

Gray

Med en befolkning på mere end 10.000 er Gray den største by på Petit Saône-floden. Byen blev raseret af ildebrand hele to gange i Middelalderen og senere genopbygget som et stort handels- og industricentrum i det 17. århundrede. I det 19. århundrede oplevede byen dog sin absolutte storhedstid, som ledende by for handelstrafik på Saône-floden. I dag er byen gået over til let industri og turisme. Gray har mange velbevarede bygninger, bemærkelsesværdige kirker og et befæstet slot, som nu er museum og galleri, samt et fantastisk renoveret teater i klassisk, italiensk stil. Her er lokalt marked nær basen hver lørdag morgen, samt et større marked om onsdagen. Byens friluftsbad (med rutsjebane) er åbent mellem juli og september. Mange bader også i floden ved La Plage lidt opstrøms fra basen. Besøg Museum Baron St. Martin med en større kunstudstilling af malerkunst fra berømte kunstnere fra det 17.-19. århundrede. Natural Science museet udstiller hovedsageligt arkæologiske skatte fra Saône-dalen og de omkringliggende områder.
Read more

Auxonne

Auxonne er en handelsby, men rummer stadig en militærskole, hvor også en vis Napoleon Bonaparte blev uddannet, før han blev general og kejser. Besøg Napoleon Bonaparte-museet, som ligger i den gamle befæstede kaserne langs peniche-kajen. Nyd egnens specialiteter og fyldte pandekager (Crepes) i Creperie les Blés D'Or i centrum af byen. I byen er der et stort udvalg af forretninger - særligt i de gamle gader omkring kirken. Læg til ved pontonen på den anden side af broen, eller ved den gamle peniche-kaj lige nedenfor broen. Begge steder er gratis.
Read more

St. Jean de Losne

St. Jean de Losne ligger i krydset mellem kanal og Saône-floden, og byen er blevet det vigtigste centrum for flodbådsaktiviteter i Frankrig. Her er en moderne marina med vand og strøm og en række forretninger bekvemt beliggende tæt ved havnen. Her er også vaskeri i nærheden. Besøg St. Jean Baptiste kirken, som er en af de mest særprægede i Bourgogne. Byen har også flere museer og gallerier, hvor lokale kunstnere udstiller deres værker. Der er marked i byen lørdag formiddag. Besøg Le musée de la Batellerie, la Galerie du Cerf – et interessant museum dedikeret til flodens historie og traditionerne for flodsejlads gennem tiderne og de folk, som arbejdede der. Nyd en drink på terassen til 'Auberge de la Marine, hvor du har fin udsigt over Saône-floden. Stedet er kendt for den venlige og gode atmosfære. Der ligger et supermarked ca. 500 meter fra basen. Man kan lægge til ved basen eller byens kaj på begge sider af floden.
Read more

Verdun sur le Doubs

Verdun sur le Doubs rummer et supermarked og et par butikker. Byen er også et fint stop for bad- og toiletfaciliteter. Ankom ikke for sent på dagen, da der er begrænsede pladser. Besøg byens museum for korn og brød. Forsøg ikke at navigere ind imellem øerne, som deler de to floder. Den sidste båd som gjorde forsøget sank. Læg til i lystbådehavnen (le Port du Confluence).
Read more

Chagny

Chagny gemmer på et saltlager fra det 17. århundrede og et gammelt apotek fra det 18. århundrede. Her er markedsdag to formiddage om ugen og et offentligt friluftsbad, som er åbent fra maj til september. Er du ikke til Michelin-restauranter kan du nyde et godt måltid i Le Grenier à sel, 24 rue Marc Boillet. Restauranten er nem at finde på sidegaden til hovedgaden på vej mod byens lille plads – tag evt. cyklen dertil. Stilen på stedet er rustikt og charmerende med en klassisk middelhavsatmosfære. Murene udgøres af store sten, som går op til et hvælvet loft og store kandelabre giver rummet en helt særlig atmosfære. Der er generelt mange gode spisesteder i Chagny. Tillægningssteder ligger i nærheden af byen og lystbådehavnen har alle faciliteter.
Read more

Chalon sur Saône

Tillægningsstedet i Chalon sur Saône ligger ret tæt ved byens centrum, og der ligger et enormt shoppingcenter lige ved siden af. Besøg den botaniske have og rosenhaven. Hvert år i slutningen af juli afholdes der en kunstfestival med underholdning i gaderne. Der er marked fredage samt søndag formiddag og en offentlig swimmingpool med udsigt over floden ved kajen, ikke så langt fra havnen. Supermarkedet Carrefour ligger lige på den anden side af gaden ved lystbådehavnen. I L'Assiette Moulfrite, 30 quai St Cosme, som ligger i gåafstand, hersker der en varm og venlig atmosfære, og stedets specialitet er muslinger og frølår (et must at prøve, når man er i Frankrig). Man bør lægge til i lystbådehavnen ved kaj Quay des Messageries eller Quay Gambetta. Udlejningsbåde er IKKE velkomne i roklubben, og man må heller ikke benytte de kajanlæg, som bruges til kommercielle fartøjer.
Read more

Tournus

Tournus er en by fuld af historie og ned gennem århundrederne har den været et vigtigt religiøst centrum. Besøg Klosteret St. Philibert – et mesterværk i romansk arkitektur med en facade, som giver bygningen et indtryk af en borg. Tag en slentretur i byens centrum med de maleriske små gader omkring kirken. Museet Greuze indbyder til at opdage fransk kunst fra det 18. århundrede, og man kan også finde nogle sjældne arkæologiske samlinger og adskillige skulpturer fra det 15. århundrede og op til moderne tider. Det er gratis at lægge til ved Tournus, hvor der også er adgang til vand og el. De bedste tillægningssteder finder du ved pontonen lige nedenfor broen, hvor der er plads for ca. 10 både. Det er det eneste sikre tillægningssted i perioder med højvande, hvor de faste fortøjningssteder ovenfor broen kan blive oversvømmet.
Read more

Cuisery

Cuisery er én ud af fire berømte "Bogbyer" i Frankrig. Her er rigtig mange boghandlere og 1. søndag i måneden er der endda bogmesse. Notre Dame kirken bygget i 1504 og slotsruinerne er et besøg værd. Der er markedsdag tirsdag formiddag. Læg til ved campingpladsen "Chez Eric".
Read more

Branges

Branges er ét af Le Boats udgangshavne i området. Byen i sig selv er der ikke så meget ved, men der findes en lille forretning ca. 500 meter fra basen, hvor man kan købe de mest basale fornødenheder. Herudover findes der et par bagere i byen. Nyd en drink i Le Chapon Bressan, som ligger midt i den lille landsby. Der ligger også en restaurant, men vi anbefaler ikke at spise der – men for en drink er det et OK sted. Hvis I vil spise på restaurant den sidste aften, anbefaler vi at tage bilen til Louhans!
Read more

Louhans

Louhans er en charmerede by fuld af karakter og ideel til den første eller sidste nat, hvis man søger en god restaurant. Byen er kendt for sin arkade med 157 buer, dens brostensbelagte hovedgade og dens marked, som er berømt i hele regionen. Arkaden giver ly til utallige forretninger, og på det store marked, som holdes hver mandag formiddag, handles der heste og andre landbrugsdyr, mad og andre lokale produkter og tøj. Regionen er især kendt for den berømte Bresse-kylling, som har en ”Apellation Controllé”-mærkning og produceres under streng kontrol. Havnekontoret med en flydeponton finder man lige før jernbanebroen på højre side opstrøms. Tillægning er gratis og der er adgang til vand og el. Fortsætter man under jernbanebroen finder man en anden fast ponton overfor supermarkedet SPAR. Her er det også gratis at fortøje og man kan ligeledes få vand og el.
Read more

Dôle

Havnen i Dôle ligger i en meget malerisk del af den gamle by, direkte nedenfor den fantastiske katedral og mindre end 100 meter fra det gamle bykvarter. Denne del af Dôle udgøres af smalle brostensbelagte gader, meget gamle huse og nogle spændende butikker. Det er gratis at ligge her for den første nat og alle faciliteter forefindes.   Besøg huset hvor Louis Pasteur blev født, de mange kirker og klostre, kunstmuseet og det overdækkede marked. Om sommeren er her adskillige festivaler, koncerter og andre aktiviteter. Her er marked flere dage om ugen, og der er en offentlig swimmingpool i den moderne del af byen og Isis Aquapark med alle former for sjov og aktiviteter på vandet. Golfbanen ligger ved Parsey, ca. 5 km fra Dole. Byen er selvfølgelig kendt som Pasteurs fødeby. Du finder eksempelvis Pasteur museet på 43 rue Louis Pasteur, som fint illustrerer den bemærkelsesværdige mands mangesidede liv – hans oprindelse, familieliv og hans videnskabelige bedrifter. Her er en samling af hans personlige ting, hans bøger og endda nogle af de kulturer, som han dyrkede og som ledte til hans opdagelser. Supermarkedet ligger ca. 2,5 km fra havnen, men der er slagtere, bager og købmænd tæt ved. Læg til i lystbådehavnen som administreres af Nicols.
Read more

Besancon

Lystbådehavnen ligger i centrum af denne smukke, gamle by. Nyd byens store parker, brede boulevarder og Battant-kvarteret, som er den oprindelige bydel, grundlagt af vinavlere. Her er en meget smuk arkitektur inklusiv 1700-tals facader med snoede jernbalkoner. Citadellet blev bygget af en stor militærarkitekt – Vauban – og byder på et fantastisk udsyn af byen og floden Doubs. Besøg St. Madeleine-kirken og citadellet, som er fødested for Victor Hugo. Her er mange museer. Standure fremstillet i Besancon er værdsat af antikvarer over hele verden. Der er markedsdag tirsdag, fredag og lørdag formiddag. Besøg også museet for kunst og arkæologi, 1 place de la Revolution, med værker af Matisse, Picasso, Rubens, Bellini og Goya. Åben onsdag–søndag. Nyd en aperitif i Clemenceau, 70 avenue Georges, som man kan komme til på cykel eller til fods – hyggelig og afslappet atmosfære og åben alle ugens dage med undtagelse af søndag. I restaurant Lucullus, 46 rue Battant, serveres der specialiteter fra Franche-Comté, samt specialiteten salade de comté au vin jaune – den lokale ost lavet med gul vin fra Jurabjergene. Der er mange forskellige forretninger i centrum. Det nærmeste supermarked ligger i cykelafstand fra lystbådehavnen. Læg til ved St. Paul.
Read more

Fontenoy-le-Chateau (Le Boat)

Le Boat Harbour - Welcome to Fontenoy-le-Château - a nice little market town city, where the river runs through Coney - a city with lots of charm.
Read more

St Jean De Losne (Le Boat)

Le Boat Harbour - St Jean De Losne is a nice little town, located as a hub between several exciting waterways.
Read more

Branges (Le Boat)

Le Boat base - The base is beautifully situated on the edge of elvan Seille, from which you can sail to the area's  of beautiful landscape, green fields and colorful fields to the beautiful town of Louhans.
Read more

Dole (Nicols)

Nicols port in Dole - Dole, the ancient capitol in the Comté region, is known as the entrance to the amazing Jura region og also known as the birthplace for the french biologist Pasteur.
Read more

Port-sur-Saone (Nicols)

Nicols port in Port-sur-Saône - From the port in Port-sur-Saône you can sail on the peaceful waters towards the historical cities Gray or past small cozy french villages - both of them will a bit of the canals history.
Read more

Scey-sur-Saone (Locaboat)

Locaboat base - From the base in Scey-sur-Saone, there are good opportunities to visit the gourmet restaurants and cultural experiences.
Read more

Saint-Leger-sur-Dheune (Locaboat)

Locaboat harbor - the port is located along the Canal du Centre in the beautiful town of Saint-Léger-sur-Dheune.
Read more

Waterway Guide - Burgundy: Franche-Comté

Kanalkort

Remember to buy one - it's a great planning tool!

We offer price guarantee. Call us at (+45) 39 16 33 44