Boating holiday in Grande Lago

Highlights around Grande Lago

  • Great weather most of the year
  • Excellent swimming and water sports and also fishing
  • Cycling routes for mountain bikes
  • A world of fauna and flora
  • Local Attractions: fortified villages, archaeology, local crafts (ceramics) and regional traditional cuisine

Boat vacation with Nicols in Portugal

The Alentejo region is semi-dry and sunny, and with lots of agriculture, viticulture and small industries that have been the main income for area residents. Irrigation from the lake improves their ability to grow valuable crops and spark further development, but the main economic success around the reservoir is tourism.

The modern marina in Amiera, which offers all kinds of service and are the base for Nicol's boat rental in Portugal. As tourism in the Alentejo region has been very limited until now, tourists can experience a completely different Portugal far away from the tourist centres' normal bright lights and busy holiday resorts. The people of the small villages here meet the tourist with kindness, and the towns are still small communities with their picturesque churches and fortifications. Most have local restaurants and cafes or bars that offer interesting local specialities. Because the area around Grande Lago in the old days was battlegrounds for the Moors and the Knights Templar - you will find many old castles and other local buildings that can still be seen in the landscape.

 

 

Juromenha

Juromenha er en gammel fæstningsby med en stor borg. Borgen, Fortaleza de Juromenha, er et imponerende historisk bygningsværk, og den har både egen kirke, kapel og huse med traditionelle ildsteder. Byen ligger strategisk ved Guasiana-floden, lige ved grænsen til Spanien og provinsen Olivenca, og fra borgen er der en fantastisk udsigt til floden og landskabet rundt om. Byens første mure blev bygget af romerne, og siden da har borgen spillet en væsentlig rolle i forsvaret af den portugisiske grænse. I det 20. århundrede blev borgen, som bl.a. rummer to kirker, et gammelt rådhus og et gammelt fængsel, klassificeret som et historisk sted, og med tiden er stedet løbende blevet restaureret.
Read more

Monsaraz

Monsaraz er en utrolig smuk fæstningsby med mange arkæologiske steder og et museum. Monsaraz har også en imponerende borgsruin, Castillo de Monsaraz, hvor udsigten er helt enestående, og det er et af de absolut bedste steder hvorfra du kan se Alqueva-dæmningen. Det er også i slottet du finder byens tyrefægtningsarena. Den lille befæstede landsby byder på en eventyrlig og dejlig middelalderlig atmosfære. Landsbyen blev oprindeligt befæstet af tempelridderne, og i dag bor der ca. 150 fastboende i de gamle hvide huse med udendørs trapper og smedejerns-altaner. Hovedgaden med de hvidkalkede huse fra 1500- og 1600-tallet fører til det centrale torv, hvor sognekirken står sammen med en usædvanlig 1800-tals gabestok kronet med en kugle af universet.  Kirkens indre indeholder forgyldte altre og malede søjler. Det er umagen værd at gå op til slottets brystværn med en overdådig udsigt over husene i landsbyen og det magiske omkringliggende landskab. Byen er bilfri, og det er hyggeligt at slentre rundt i de smalle gader og hen over den lille plads. Besøg også hospitalet fra det 16. århundrede, som ligger overfor kirken. I løbet af sommeren er der i byen forskellige arrangementer med musik, teater og kunstudstillinger, ligesom markedsdagen ”Feira de Velharias” typisk afholdes den sidste søndag i måneden. I september og omkring påske kommer der ofte især mange mennesker, da der normalt vil være tyrefægtning i arenaen. I nærheden af Monsaraz findes der mange megalitter og grave i form af bautasten og dysser – og man føler sig nærmest som en opdagelsesrejsende når man går og leder efter dem i et betagende landskab, der også rummer vilde blomster og olivenlunde. Den mest fantastiske samling af disse megalitter er Cromeleque do Xerez, som ligger ca. 1,5 km nord for Monsaraz. Monsaraz nås bedst med bil, men der findes også en busforbindelse fra Evora til nærliggende Reguengos de Monsaraz, hvorfra der er forbindelse til Monsaraz. Et besøg i Monsaraz er som en rejse tilbage i historien. Byen er en af de ældste byer i syden, og gennem alle årene har den spillet en stor rolle i Portugals forsvar mod Spanien.
Read more

Mourao

Mourão er en smuk by med en borg og fæstningsværk fra det 13. årh. I byen afholdes der traditionelle kirkelige begivenheder i løbet af året. Byen emmer at historie, og i middelalderen var området skueplads for korsridderne og konflikter mellem Portugal og Spanien. Byen ligger tæt ved floden Guadiana og har dermed altid haft stor indflydelse på og bidraget til opdyrkning af jorden med oliventræer og frugttræer. Borgen i Mourão indtager en dominerende stilling i den gamle middelalderby, og slottet blev bygget i begyndelsen af 1340-erne, på det højeste punkt i byen. Anlægget er rektangulært og forstærket med hele 6 firkantede tårne og 2 porte. Du kan også kigge forbi byens kirke fra det 17. århundrede. Nyd et måltid på byens bedste spisested, Restaurante Adega Velha, i centrum af byen. Her serveres lokale retter, og udsmykningen er rustik og hyggelig. Der serveres forskelligartede snacks før middagen. I nærheden af Mourão ligger der et interessant museum, Museu da Luz. Idéen for museet er erindringer og identiteter, og fortiden og fremtiden for området i og omkring Luz og Alqueva. Museet åbnede i 2003 og har fået en meget rosende omtale for at fremhæve etnografi og arkæologi i området.
Read more

Luz

Byen Luz er ikke en 100% tro kopi af den gamle by Luz, som blev oversvømmet da reservoiret ved Alqueva-dæmningen blev fyldt op. Men gaderne kom til at løbe som i den gamle Luz, mens de nybyggede huse blev bygget i samme arkitekturstil – og langt de fleste indbyggere endte også med at bo ved siden af deres gamle naboer. Luz har et museum, som fokuserer på den gamle landsby, hvor den lokale befolkning med hjemve kommer for at bese deres ”gamle” hus, og hvor du kan høre mere om historien bag denne tvangsflyttede landsby. Grande Lago, som er navnet på reservoiret, er den største menneskeskabte sø i Europa. Med sin størrelse på 250 kvadratkilometer er søen både med til at vande landarealerne her i Portugals mest tørre region og give mulighed for masser af forskellige vandsportsaktiviteter.
Read more

Alqueva-dæmningen

Dæmningen ved Alqueva har et informationscenter, hvor du kan se hele historien om bygningen af dæmningen, den kunstige sø og hele landområdet som omkranser Alqueva-dæmningen – og det er en enestående oplevelse. ”Det nye vand” ligger i landskabet helt naturligt og skaber et landskab uden forurening. For turisten der vil besøge de små landsbyer Amieira, Alqueva og Estrela, som ligger direkte ved vandkanten, er det et herligt sted med en masse aktiviteter som fx sejlads, ridning, svømning og fiskeri. Ønsker du mere at besøge historiske steder, kan du besøge byerne Alandroal, Portel, Monsaraz, Juromenha og Terena. Du kan også besøge Portugals største østersfarm, som er beliggende mellem Alqueva og Amiera. Østersfarmen har både en restaurant, der selvfølgelig serverer retter med østers, og en mindre forretning.  Da planerne om Alqueva-dæmningen startede i 1950-erne, havde adskillige diskussioner fokus på et kæmpemæssigt tab af kork-egetræer, samt at mange af verdens største forekomster af præhistoriske klippeformationer ville blive dækket af vandet. Her var også mange arkæologisk vigtige gamle borge, som også blev tabt til reservoiret under behovet for en konstant vandforsyning til det tørre område. Området omkring Grande Lago har nu fordelen ved elektrisk strømforsyning fra generatorerne. Et langt mindre reservoir nedenfor sikrer at man kan opbevare vandet, og at det kan pumpes ind i Alquelva-søen for at blive omdannet til elektricitet for anden gang.
Read more

Evora

Evora er en af Portugals bedst bevarede og smukkeste middelalderbyer, og det er et fantastisk sted at gå på opdagelse i fortiden. Især på grund af den velbevarede bymidte er Evora anerkendt af UNESCO som verdensarv. Inden for bymurene fra det 14. århundrede ligger Evora’s smalle snoede gader, som leder til fantastiske arkitektoniske mesterværker: middelalderkatedralen og -klostre, det romerske tempels runde søjler (tæt ved de spændende romerske bade) og en malerisk plads som engang var sted for en temmelig grusom periode under inkvisitionen. Udover at være rig på historie og æstetiske værdier er Evora også en livlig universitetsby, og dens mange gode restauranter lever op til det alentejanske køkken. Udenfor byen finder man neolitiske monumenter og rustikke vingårde – et godt mål for en udflugt. Den bedste måde at opleve Evora på er at slentre en tur rundt i de charmerende gader. Alle seværdighederne ligger tæt på hinanden inden for bymurene, så du kommer hurtigt fra én til den næste, hvis du da ellers kan finde vej rundt i de kringlede gader. Det romerske tempel daterer sig tilbage til det 2. eller 3. århundrede, og det er blandt de bedst bevarede romerske monumenter i Portugal og formentlig også på hele den Iberiske Halvø. Skønt det ofte refereres til som Diana’s Tempel, mener mange at det var dedikeret til Julius Cæsar. Hvordan disse 14 korintiske søjler dækket med marmor har overlevet i så god stand i mere end 18 århundreder, er et fremragende spørgsmål. Man mener at templet var muret til i middelalderen for at danne et mindre fort og så senere brugt som slagtehus. Templet blev først afdækket sent i det 19. århundrede. Lige overfor det romerske tempel ligger den lille fantastiske kirke Igreja de São João, som blev grundlagt i 1485 af en fra Melo-dynastiet. Den tjener stadig i privat eje og er helt fantastisk velbevaret. Bag den gotiske portal ligger kirkeskibet med helt fantastiske ”azulejos” (håndmalede klinker) fra gulv til loft, fremstillet i 1711 af en af Portugals bedste håndværkere. Gitrene i gulvet afslører en overraskende underverden: Man kan se en dyb maurisk cisterne, som stammer fra før kirkens opførelse, samt et ”knoglekapel” fuld af munkeknogler – ret uhyggeligt! Lige nordvest for Igreja de São João finder man facaden af et meget ældre palads, Palácio dos Duques do Cadaval, som blev doneret til guvernøren af Evora, Martim Afonso de Melo, af Kong João I, og det har i nogle perioder også fungeret som den kongelige residens. En del af paladset fungerer stadig som private gemakker for Melo-familien, og en anden del som offentlige kontorer. Lidt syd for det romerske tempel finder du indgangen til byens store katedral, Sé. Katedralen og det tilstødende kloster er bestemt et besøg værd. Især når du slentrer langs de flotte klostergange med udsigt til den smukke og idylliske klosterhave i midten, vil du ikke kunne undgå at føle stedets rige historie. Både katedralen og klosteret er flotte i sig selv, men trumfkortet er den fabelagtige udsigt du får fra katedralens tag. Her kan du nyde udsigten ud over hele byen og det omkringliggende område, og du får også et rigtig fint syn af hvordan den imponerende akvædukt, der skærer igennem byen, forsætter ud i landskabet.     Lidt vest for det romerske tempel og katedralen finder du resterne af de romerske bade, som efter deres opdagelse i 1987 blev gravet ud under byens rådhus. De indeholder også et såkaldt ”laconicum”, et opvarmet dampbad, som har en enestående velbevaret cirkulær pool med en diameter på 9 meter. Det ville have været den største offentlige bygning i romertidens Evora. Anlægget indeholder også en friluftspool, som blev opdaget i 1994. Der tilbydes guidede ture rundt i byen og til de historiske steder. Byen Evora ligger op ad en bakke, hævet over Alentejo-dalen. Der går en ringvej rundt om den befæstede bymidte, men der er flere steder hvor man kan komme gennem bymuren. Det tilrådes stærkt at parkere udenfor bymuren, hvor der er masser af gratis parkeringspladser, da kørsel inden for bymurene er et mareridt, selv for byens lokale beboere og stedkendte.
Read more

Lissabon

Lissabon, der ligger ved Tejo-flodens udmunding i Atlanterhavet, er en af de smukkeste storbyer i Vesteuropa. Lissabon blev i 1755 ramt af et gigantisk jordskælv, der lagde store dele af byen i ruiner, og genopbygningen var karakteriseret ved relativt høje bygninger anlagt i et retlinet gadenet. Baixa, som kvarteret kaldes, danner sammen med pladserne Rossio og Praca dos Restauradores Lissabons egentlige og temmelig flade centrum. På højene rundt om Lissabons centrum ligger de to gamle kvarterer Alfama og Bairro Alto. Disse kvarterer bærer stadig præg af en endnu ældre tid, med deres snævre brolagte gader og små skæve huse hvoraf nogle er fint udsmykket med kakler. Her ligger også utallige fado-restauranter, hvor man kan høre den meget melankolske traditionelle portugisiske sang. Fra centrum kan du tage en af de strømlinede sporvogne ud langs floden til et andet af Lissabons kvarterer, Belém, hvor du blandt andet finder storslåede bygningsværker som det imponerende monument Padrão dos Descobrimentos, opført til ære for Portugals mange opdagelsesrejsende. Her ligger også Mosteiro dos Jerónimos, et fantastisk kloster fra 1500-tallet opført i den berømte manuelinske stil. Skulle du efter de kulturelle oplevelser trænge til lidt til den søde tand, kan vi foreslå et besøg i caféen Antiga Casa dos Pasteis de Belém, hvor de fremstiller og serverer den berømte kage ”pasteis de nata”, som minder lidt om en linse med butterdej i stedet for mørdej. Lissabons syv høje Lissabon er ligesom Rom bygget på syv høje, og der er derfor mange udsigtspunkter, de såkaldte miradouros, hvorfra du kan få nogle fantastiske kig ud over byens tage. Blandt de mest kendte er Lissabons vartegn Castello de São Jorge, et storslået slot og fæstningsruin, og Elevador de Santa Justa, en elevator der på elegant vis forbinder bydelene Baixa og Bairro Alto. Sidstnævnte er opført i stil med Eiffeltårnet, og på toppen er der udover an fantastisk udsigt også en lille café. I forbindelse med verdensudstillingen i 1998 undergik et kedeligt industriområde langs Tejo-floden en forvandling til et ultramoderne byområde, Parque das Nacões (nationernes park), med en futuristisk arkitektur, der står i stor kontrast til Lissabons gamle kvarterer. Her er der i dag boliger til 5.000 mennesker, en stor marina og ikke mindst et kæmpemæssigt oceanarium, der er et af verdens største akvarier med en undersøisk verden af hajer, rokker og fisk i alle størrelser og farver. Seværdigheder omkring Lissabon Lidt uden for Lissabon ligger et par byer som egner sig glimrende til en dagsudflugt – og der er gode togforbindelser til dem begge fra Rossio-stationen. Sintra (ca. 25 km fra Lissabon centrum)Sintra er byen hvor landets kongefamilie tidligere havde sommerresidens, og på den centrale plads finder du deres slot, Palácio Nacional, der kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Ud over det hyggelige torv er der i de små snørklede gader masser af lokalkolorit, restauranter, caféer og små butikker med et udvalg ad lokale vine og kunsthåndværk – især den farvestrålende portugisiske keramik.  Det bedst kendte bygningsværk i Sintra er uden tvivl det eventyrlige Palacio de Pena, som du finder i en park lidt uden for byen. Her har bygherrens fantasi virkelig fået frit spil, og når du går på opdagelse i det farverige palads, mødes dit blik konstant af overdådige og historiefyldte rum og fantastiske udsigter til landskabet rundt om. Queluz (ca. 12 km fra Lissabon centrum)Byen Queluz ligger halvvejs mellem Lissabon og Sintra. I byen har man for nylig renoveret det kongelige palads, opført i smuk rokokostil. De fint udsmykkede sale og ikke mindst det imponerende haveanlæg har givet slottet betegnelsen Portugals Versailles.
Read more

Amieira Marina (Nicols)

Nicols hamn - From the port at Amieira Marina you can sail on the lake's crystal clear waters, where nature lovers can enjoy swimming, fishing, diving, and the formidable opportunities for wildlife photography.
Read more
We offer price guarantee. Call us at +45 3916 3344